Vad vi tränar

Tänk på detta inför träning

Innan du skaffat Gi (dräkt) är lämplig klädsel lediga träningsställsbyxor (ej shorts) &

T-Shirt  samt barfota. Vi har även en handfull Gi (dräkter) i olika storlekar (från barn till vuxna upp till ca 175-180 cm) som man kan låna de första gångerna (först till kvarn).


Vi har en kort in-och utbugningsceremoni före varje träning, som ger någon minuts chans att samla sig både inför och efter träning. Kan kännas lite ovant i början, men uppskattas snart!


Du får inte ha ringar på händer/ansikte etc pga skaderisk för dig och andra och gärna vårdade naglar på fingrar och tår


Det finns en hel del etikett för träning, men vi lär ut efter hand.


Hör gärna av dig tex genom hemsidan eller Facebook innan provträning och man är också alltid välkommen att titta på.

Provträna upp till tre tillfällen innan du bestämmer dig."Karate är en livslång sysselsättning "

Fritt översatt av Gichin Funakohis nionde av 20 vägledande principer för karateutövare, och de enkla orden rymmer  stor  insikt.  Karateutövare tränar oftast "hela livet" och man inser snart att man alltid kan lära sig mer. Det finns nog ingen bortre gräns och resan är målet, lika utmanande som  rolig och utvecklande, både för kroppen och den egna personen.

Det här tränar vi i Goju Ryu


Karate  fascinerar. Effektiv självförsvarsteknik och kampsport med både lång och ung histora och det finns hur mycket som helst att lära sig, på en resa lika spännande som målet.


Goju Ryu är en av de klassiska karatestilarna med ursprunget ifrån Okinawa, Japan. Goju Ryu betyder ”den hårdmjuka stilen”. Teknikerna växlar mellan svepande tekniker som utnyttjar motståndarens styrka samt hårda explosiva tekniker. Just växlingen mellan det hårda och mjuka kännetecknar GojuRyu och gör det inte bara till en effektiv kampkonst, utan ger också stilen skönhet. Syftet är självförsvar.

Läs mer på om bakgrunden på Students of Goju Ryus sida om historik, och karatehistoria är ett av vår senseis favoritämnen.


Vi tränar mycket genom de klassiska karateformerna, tex

Kihon (grunder) - grundläggande tekniker och rörelser som ger styrka o koordination och används i det mesta

Kata (form, exempel) - ”karatens själ” rörelsemönster där varje sekvens hanterar en självförsvarssituation. Kata utförs utan partner och det finns totalt 15 kata i Goju Ryu.

Bunkai - där vi fokuserar på tillämpningen av teknikerna i en kata förutbestämda parövningar

Kumite - När du har tränat ca 10 månader och erövrat det gula bältet börjar vi med kumite (sparring).

Futari geiko - tvåpersoners drillar, som typiskt är roliga, utmanande parövningar. Används för att simulera riktig kamp samt automatisera rörelser och memorera dem

Goshin Jutsu – Självförsvarstekniker som träningsmoment eller drill, vi lär oss över tid hantera de 24 möjliga sätten en attack kan ske på

Kobudo - Vi har även en del inslag av Kobudo (vapen, med flera av de klassiska Japanska vapnen). Sker oftast på läger, men även ibland på träning.

…och mer av allt roligt vi gör från första start till svart bälte finns samlat på en poster. Du kan kika på den som bild här, och klubben säljer den som snygg poster för en billig peng